Een plek voor fotografie

In 2018 was ik, als bestuurslid van Apeldoorn Photo, op zoek naar een ruimte voor een expositie. Een landelijke expositie was klaar om naar Apeldoorn te komen. Ik kon hiervoor geen geschikte plek vinden en bij bestaande plekken was geen gelegenheid. Helaas ging dit niet door. Een frustrerende ervaring die aan de basis ligt van de Beeldetalage.

MUSEUM

Het is eigenlijk gek dat er Apeldoorn geen vaste plek is voor fotografie. Er zijn überhaupt niet veel plekken voor exposities. Neem Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Hilversum zij hebben een eigen fotomuseum. In het oosten van Nederland is zo’n plek niet. Dus ik dacht: “Hoe tof zou het zijn als wij in Apeldoorn een eigen plek hebben voor fotografie. Misschien wel een museum!” De etalage heeft een bovenregionale functie en is uitvalsbasis voor activiteiten en initiatieven, juist ook voor derden. Met de fotovakschool in de gemeente zou een eigen ‘museum’ een mooie aanvulling zijn. En heeft een duidelijke toegevoegde waarde voor Apeldoorn en is aan aanvulling op het bestaand aanbod.

Onderling begrip

In mijn droom is de Beeldetalage de fysieke plek waar sociale cohesie vorm krijgt. Het is dan ook meer dan een museum: een (net)werkplek waar je jouw talent “in de etalage” mag zetten. In tijden van groeiende individualisering en polarisatie is onderling begrip voor mensen die anders denken vaak ver te zoeken. Standpunten verharden en wij zijn niet meer in staat naar elkaar te luisteren. Door inzet van fotografie wil ik het begrip voor andere mogelijkheden, leefwijze, gedachten en/of uitingsvormen vergroten. Maatschappelijke thema’s komen aan de orde. Gericht op dit onderling begrip, elkaar verder helpen en daardoor als mens je verder te kunnen ontwikkelen. Noem het een ideaal, maar ik geloof dat het mogelijk is.

Mooi werk

Als freelance fotograaf probeer ik te volgen wat er gaande is in Nederland fotoland gaande is. Er wordt zoveel mooi werk gemaakt. Werk dat ook een plek verdient, maar niet de mogelijkheid krijgt om gezien te worden. Zeker niet in het oosten van Nederland. Juist voor die talenten, die aan het begin staan van een carrière als fotograaf, de semiprofessionele hobbyist of iemand die een onderwerp op een bijzondere manier in beeld brengt, is de Beeldetalage de plek. In Apeldoorn alleen al zijn er ruim 250 fotografen en diverse fotoclubs. Maar ook de studenten van de fotovakschool krijgen in mijn idee de gelegenheid hun werk te tonen, in een museale omgeving.

het idee in de etalage

Een fysiek museum uit het niets is een hele grote stap en daar is veel voor nodig. Dat realiseer ik mij maar al te goed. En een zak met geld heb ik niet. En al was die er wel, dan nog is er veel voor nodig. De Beeldetalage start daarom klein. Met online – en pop-up exposities en een eigen podcast over fotografie. Dit in samenwerking met Apeldoorn Photo, waar ik ook aan meewerk. Zo laat ik zien wat de bedoeling is en wil andere warm krijgen voor het idee.

Doe mee!

Ik geloof heel erg in de kracht van het beeld. Maar ook in de kracht samenwerken, creativiteit en verbinden. Want wij kunnen vaak meer voor elkaar betekenen dan dat wij zelf denken. Dus ben je enthousiast, heb je een idee, een contact, locatie, wil je exposeren, meedenken of dit idee ondersteunen? Schroom niet en neem contact op. Met iedereen verken ik graag de mogelijkheden. Je bent van harte welkom!

Bart van Uitert
Initiatiefnemer van de Beeldetalage